Blog

… fuzja w kuchni …

Data dodania: 28.11.2008

We wrześniu Agros Nova podpisała umowę przejęcia od koncerny Orkla firm Kotlin i Elbo.
Agros Nova Sp. z o.o. (powstała w wyniku fuzji spółek: Agros Fortuna Sp. z o.o. i Sonda S.A.)  jest czołowym producentem żywności, jednym z największych przetwórców owoców i warzyw w Polsce. Dynamicznie rozwija się w oparciu o trzy biznesowe filary: soków, nektarów i napojów niegazowanych, przetworów tradycyjnych i potraw gotowych. Jest na podium, jeśli chodzi o udziały rynkowe w każdym z tych segmentów. Do Agros Nova należą znane marki: ŁOWICZ, FORTUNA, GARDEN, PYSIO, TARCZYN, DRWITT, KRAKUS.
Kotlin Sp. z o.o. ma w swoim portfelu dwie marki: Kotlin i Sorella. Sorella jest marką produktów dżemowych. Pod marką Kotlin firma produkuje i sprzedaje kechupy, koncentraty pomidorowe, sosy i dania gotowe oraz warzywa konserwowe. Elbro Sp. z o.o. własną marką sprzedaje kluski i pierogi.

Mimo, iż Kotlin, w momencie przejęcia, charakteryzował się złą kondycją finansową dla Agrosa była to transakcja bardzo korzystna. Dała ona dodatkowo 15% rynku keczupu (sam już posiadał 13%). Poza tym, a może przede wszystkim zyskiwał również zakład produkcyjny i magazyn mrożonych dań gotowych (pyzy i pierogi Elbro).
W związku z tym, iż Agros w ciągu kilku ostatnich lat stał się jednym z największych przetwórców pomidorów w Polsce, po fuzji z Kotlinem może ulokować w keczupach niewykorzystane do tej pory zasoby. Pozwoli to w efekcie obniżyć koszty przetwórstwa i zwiększyć sprzedaż produktów pomidorowych, a to z kolei zrekompensuje zakup zakładu mrożonek (w których właściciele Agrosu pokładają duże nadzieje).

M.

Komentarze ():

Partnerzy Olimpiady Przedsiębiorczości